Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ

Γ. Κοκκινάκος


Τρέλα: Μια απολύτως λογική προσαρμογή
στον παράλογο κόσμο που ζούμε
R. Laing


Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Πειραματικού Εργαστηρίου Τέχνης του ΚΟΙΣΠΕ Χανίων που γίνεται στο Νέωριο Μόρο αυτές τις μέρες και τελειώνει την Κυριακή.
Ανθρωποι που πέρασαν ή περνούν κάποια ψυχολογική περιπέτεια και είναι μέλη του συνεταιρισμού και του εργαστηρίου, ζωγράφισαν έργα και τα εκθέτουν.
Πραγματικά αυτόματη γραφή, χωρίς επιτηδεύσεις, κρύσταλλα διάφανα της ψυχής τους.
Αληθινά έργα τέχνης, υψηλής αισθητικής αξίας, αφού είναι ζωγραφισμένος στους πίνακες ο εσω εαυτός των δημιουργών η ψυχική και θα έλεγα και η κοινωνικής τους οδύνη.
Ο τίτλος θέλει να συμβολίσει τον οριστικό διαχωρισμό του διαφορετικού που για χρόνια η διαμεσολαβητική ψυχιατρική είχε επιβάλει και στην κοινωνία.
Μια κοινωνια της ομοιομορφίας, που δεν θέλει να δεχτεί το "παρεκκλίνον".
Επισκεφθείτε την έκθεση γιατί έτσι "μερικά γράμματα μπορεί να φτάσουν", η αληθινή επικοινωνία να αρχίσει και αντί να σπαταλούμε δυνάμεις προσπαθώντας να περιορίσουμε το διαφορετικό να πλουτίσουμε από τη διαφορά.
Διότι τα διαφορετικά και όχι τα όμοια μεγαλώνουν και ομορφαίνουν τον κόσμο.
Από πού και ως που ο κυρίαρχος λόγος είναι ο ορθός λόγος και ο παρεκκλίνων λόγος είναι δήθεν ακατανόητος;
Η έκθεση αποτελεί γεγονος παιδευτικής σημασίας για όλους αφού οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να "διαβάσουν" τα μυστικά τους σήματα, της κρυφές αγωνίες, τις μύχες επιθυμίες αλλά και τους δικούς τους φόβους.
Αποτελεί βιωματική εμπειρία ανοίγοντας μονοπάτια αυτογνωσίας μέσα από συζητήσεις με εαυτούς.
Στην εποχή μας εποχή του υπαρξιακού πανικού, της αλαλίας μέσα από την πολυλογία, της φτώχειας μέσα από την υπερπαραγωγή, της ανισόρροπα αυτονομημένης και δυνάμει καταστροφικής ανάπτυξης, της τεχνοεπιστήμης η έκθεση μας προτείνει να εγκαταλείψουμε την κίβδηλη βεβαιότητα του βολέματος και να δώσουμε χώρο στη συνείδηση, στο συναίσθημα, στον έρωτα και στο παιχνίδι.
Είναι σημείο και αφετηρία ενδοσκόπησης και αναστοχασμού για τους εαυτούς μας και τον κόσμο που φτιάξαμε, επισκεφτείτε λοιπόν την έκθεση όσοι επιζητείτε συγκινήσεις και δεν επιθυμείτε τον Αλλο κατ' εικόνα και ομοίωσιν σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου